#

тематски дан

Тематски дан посвећен Карађорђу

14.11.2023.

Ученици су се у оквиру овог дана упознали са делом и ликом Ђорђа Петровића Карађорђа. Такође су упознали историју њихове школе која носи име Карађорђе.

Дан планете земље

22.04.2023.

За други тематски дан у нашој школи изабрали смо веома популарну тему и проблем који је из дана у дан све већи. Интердисциплинарни приступом настави повезали смо садржаје разних предмета у једну целину, одабиром теме у вези са екологијом и реализацијом исте, кроз разне активности.вог празника, Наталијиној рамонди. Највише пажње смо посветиле прићи о овом цвету јер је он у ботаници познат као цвет феникс и угрожена је врста код нас. Погледајте како је то изгледало кликом на линк.

Тематски дан 1. разред

11.11.2022.

На часу српског језика разговарале смо са првацима о празнику, показале им фотографије и видео снимке из периода Првог св.рата, причали о Момчилу Гаврићу, као и о амблему овог празника, Наталијиној рамонди. Највише пажње смо посветиле прићи о овом цвету јер је он у ботаници познат као цвет феникс и угрожена је врста код нас. Цртеже погледајте кликом на линк: ОВДЕ.

Тематски дан 2. разред

11.11.2022.

Ученици су упознати са догађајима из Првог светског рата у складу са њиховим узрастом (повлачење српске војске преко албанских планина, боравак на Крфу, острво Видо и Плава гробница, опоравак и повратак војске, победа на Кајмакчалану под вођством Живојина Мишића) .

Тематски дан 3. разред

11.11.2022.

14. 11. 2022. часови српског језика у свим одељењима трећег разреда посвећени су обележавању Дана примирја у Првом светском рату. Ученици су гледали филм „ Дан примирја у Првом светском рату“. Упознати су и са знаком који симболизује победу у великом рату – Наталијина рамонда – читајући причу сазнали су где расте цвет рамонда, како је добио име, ко је открио цвет, зашто је баш тај цвет велика симболика за српски народ у Првом светском рату.

Зашто 11. Новембар?

11.11.2022.

Силе Антанте потписале су примирје са Немачком и тиме окончале Први светски рат, у специјалном вагону маршала Фердинанда Фоша у Компијену, у Француској 11. Новембра 1918. Године. Примирје је било на снази све до закључивања коначног мировног споразума у Версају, 28. Јуна 1919. Године. У Републици Србији овај државни празник прославља се од 2012. Године.

Наталијина рамонда

11.11.2022.

У знак сећања на тријумфални пут српске војске од 1914. до 1918, по угледу на друге народе, на дан празника грађани Србије истичу знак који симоболизује победу у Великом рату – Наталијину рамонду. Презентацију на ову тему урађену на часу технике и технологије можете погледати кликом на линк: ОВДЕ.